13/1/2020

Πώς να κάνετε τους στόχους σας εφικτούς;

της Ε.Μαξούρα
Αρθρογραφία

Έχετε νιώσει να καταβάλετε πολλές προσπάθειες αλλά να μη φτάνετε εκεί που θέλετε ή να βλέπετε κάποια βελτίωση, κάποια πρόοδο αλλά να μην είναι η αναμενόμενη για 2 χρόνια σκληρής δουλειάς;
Μήπως ονειρευόσασταν να ταξιδέψετε, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ;  Να βγάλετε τα κιλά των εορτών;  Να ασκηθείτε περισσότερο; Να έχετε καλύτερη εργασία ή περισσότερο ποιοτικό χρόνο με φίλους ή την οικογένεια;
Ίσως να λέτε  στον εαυτό σας,  ότι είναι επειδή δεν έχετε το χρόνο ή τα χρήματα  ή ότι τώρα έχετε πολύ δουλειά  και θα το ξανασκεφτείτε του χρόνου....

Τι σημαίνει SMART; 
SMART είναι το ακρωνύμιο των λέξεων-κριτηρίων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ορίζετε και να επιτυγχάνετε τους στόχους σας!
- Specific             Συγκεκριμένος
- Measurable       Μετρήσιμος
- Achievable        Εφικτός
- Relevant           Σχετικός
- Time bound       Χρονικά προσδιορισμένος

Ο όρος παρουσιάζεται για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1981 στο τεύχος  του «Management Review» από τον George T. Doran.  Από τότε τον συναντάμε σε άρθρα σχετικά με πολλούς τομείς της ζωής,  το μάνατζμεντ, την ψυχολογία, την προσωπική ανάπτυξη.  Σε μερικά μάλιστα απαντάται με διαφορετικές λέξεις για κάθε γράμμα, όπως simple/εύκολος, sensible/λογικός, meaningful/με νόημα,  motivating/παρακινητικός, agreed/συμφωνημένος, realistic/ρεαλιστικός, timely/έγκαιρος.
Επίσης κάποιοι συγγραφείς εξέλιξαν το ακρωνύμιο, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες περιοχές ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα το SMARTER που περιλαμβάνει τα: Evaluated/αξιολόγηση και Reviewed/αναθεώρηση.


Πως χρησιμοποιούμε το μοντέλο SMART;
1. Specific / Συγκεκριμένος

Ο στόχος σας πρέπει να είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε όλες σας τις δυνάμεις και να αισθάνεστε απόλυτα κινητοποιημένοι για να τον καταφέρετε.
Ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε ένα συγκεκριμένο στόχο είναι:
- Τι θέλω να επιτύχω;
- Γιατί αυτός ο στόχος είναι σημαντικός για μένα;
- Ποιος εμπλέκεται;
- Πού βρίσκεται;
- Ποιο πόροι χρειάζονται;

2. Measurable  /  Μετρήσιμος
Είναι σημαντικό να έχετε μετρήσιμους στόχους ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.  Αυτό σας βοηθά να παραμένετε ενθουσιασμένοι και να καταφέρνετε τις ενδιάμεσες προθεσμίες.
Ένας μετρήσιμος στόχος θα πρέπει να εξετάζει ερωτήματα όπως:
- Πόσο;
- Πόσα;
- Τι πρέπει να έχω καταφέρει στο Α σημείο ελέγχου;
- Πώς θα ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί;

3. Achievable  /  Εφικτός
Ο στόχος σας πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικός και εφικτός για να είναι επιτυχημένος. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας, αλλά να παραμείνετε ασφαλείς. 
Ένας επιτεύξιμος στόχος θα απαντά συνήθως σε ερωτήσεις όπως:
- Πώς μπορώ να πετύχω αυτό το στόχο;
- Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος αυτός για μένα, βάσει άλλων περιορισμών, όπως οικονομικοί παράγοντες;

4.  Relevant  /  Σχετικός
Αυτό το βήμα αφορά τη διασφάλιση ότι ο στόχος σας έχει νόημα για εσάς και ότι ευθυγραμμίζεται επίσης με άλλους σχετικούς στόχους.
Όλοι χρειαζόμαστε υποστήριξη και βοήθεια για την επίτευξη των στόχων μας. Βεβαιωθείτε ότι τα σχέδιά σας οδηγούν τους πάντες μπροστά, αλλά ότι εξακολουθείτε να είστε υπεύθυνοι για την επίτευξη του δικού σας στόχου.
Ένας σχετικός στόχος μπορεί να απαντήσει "Ναι" σε αυτές τις ερωτήσεις:
- Αυτό φαίνεται να αξίζει τον κόπο;
- Είναι η κατάλληλη στιγμή;
- Αυτό ταιριάζει με τις άλλες προσπάθειες/ανάγκες μου;
- Είμαι το κατάλληλο άτομο για την επίτευξη αυτού του στόχου;
- Εφαρμόζεται στο σημερινό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον;

5. Time bound  /  Χρονικά προσδιορισμένος
Κάθε στόχος χρειάζεται μια ημερομηνία επίτευξης, έτσι ώστε να έχετε μια προθεσμία για να επικεντρωθείτε.
Αυτό  θα σας βοηθήσει ώστε να μην παρασύρεστε από στην καθημερινότητα κάνοντας μόνο τις καθημερινές εργασίες, αλλά έχοντας θέσει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία προσαρμόζετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα και τις εργασίες που αφορούν τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
Ένας χρονικά προσδιορισμένος στόχος, θα απαντά συνήθως σε αυτές τις ερωτήσεις:
- Πότε;
- Πότε θα έχω καταφέρει το Α σημείο ελέγχου;
- Τι μπορώ να κάνω σε έξι μήνες από τώρα;
- Τι μπορώ να κάνω σε έξι εβδομάδες από τώρα;
- Τι μπορώ να κάνω σήμερα;

Μήπως διαπιστώσατε ότι ο πραγματικός λόγος που δεν έχετε καταφέρει ακόμα τους στόχους σας, είναι ότι τα σχέδιά σας ήταν πολύ ασαφή ή μη ρεαλιστικά;
Διευκρινίσετε γραπτά τις ιδέες σας, εστιάσετε τις προσπάθειές σας, χρησιμοποιήσετε παραγωγικά το χρόνο και τους πόρους σας και αυξήσετε τις πιθανότητές σας να επιτύχετε αυτά που θέλετε.

Εφαρμόστε το SMART μοντέλο στη ζωή σας και κάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

Life, Business, Executive Coach, Mentor

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας